Ovocná přesnídávka bez pudinku

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 kg jablek, 1 kg jahod, šťáva z jednoho pomeranče (může být i citron, ale toho raději méně je ostřejší), trocha vody (dávala jsem přibližně stejné množství jako bylo šťávy z pomeranče) a glukopur na dochucení.

POSTUP PŘÍPRAVY

Jelikož mé nejmladší dítko odmítá veškeré možné přesnídávky a příkrmy ať to již dělá kdokoli, snad kromě co jsem koupila přesnídávku ve farmářském obchodě, ale o velikosti 100 g, která stojí asi 40 Kč, jsem se rozhodla pro vlastní výrobu, jelikož mě vaření i baví a dávat tolik peněz za takovou trošku mě přijde šílené... Tak třeba přijde i někomu z Vás vhod.
Nejdříve si připravíme sklenice, do kterých budeme přesnídávku plnit. Já umyla v myčce a pro jistotu ještě nalila do nich čistou horkou vodu z konvice a osušila. Okraje sklenic se závitama a víčka jsem otřela utěrkou navlhčenou slivovicí (dělá moje maminka, aby sklenice lépe držely).
Ovoce, oloupeme jablka a zbavíme jádřinců. Jablka nakrájíme na kostky a dáme do hrnce, zalijeme šťávou z pomeranče a trochou vody, dáme pokličku a začneme vařit. Mezitím si pokrájíme umyté a očištěné jahody od stopek, já dávala na poloviny, záleží jak jsou velké, ale aby rychleji pustili šťávu. Potom jsem přidala k jablkám a vařila asi tak 10 minut, záleží na tvrdosti ovoce..
Až je vidět, že jablíčka pěkně měknout, tak jsem vzala ponorný mixer a vše rozmixovala a ještě jsem tak 5 minutek vařila rozmixované a mezitím jsem přidávala Glukopur, můžete použít i cukr nebo i med by šel, ale já to vařila pro 8 měsíčního kojence, takže raději glukopur, který se dá koupit např. v lékárně. Záleží na sladkosti ovoce a nebo i na poměru, pokud dáte méně jahod, budete asi potřebovat méně sladit, protože jahody jsou jenom přeci více ostřejší.
Jakmile jsem uvařila, začala jsme plnit do skleniček za pomocí udělaného trychtíře z petlahve, aby to lépe a rychleji protékalo do skleniček. Z tohoto množství jsem udělala 15 skleniček od výživy nebo malých jogurtů. Pak jsem ještě jednou závity očistila suchým hadříkem a znovu přetřela hadříkem namočeným ve slivovici a zavíčkovala. Po zavíčkování, jsem dala ještě pro jistotu do trouby tak na 20 minut zavařit. Položila jsem na hluboký plech, ve kterém byla voda. Dceři výživa chutná, tak snad i ten můj malý poklad bude spokojený. Ovoce se může použít jakékoliv co kdo má rád, ale základem jsou vždy jablka a množství také záleží na vaší volbě.
Zkrácený obrázkový návod:

1. nakrájená jablíčka zbavená jádřinců a slupek

2. přidá se šťáva z jednoho pomeranče + stejné množství vody, vaříme až to je to trochu povařené přidávám jahody a vařím dále

 

3. k tomu všemu a lehce povařeným jablíčkám přidáme nakrájené jahody, pokud bude tvrdší ovoce, tak přidáme ovoce společně s jablky

 

4. rozmixujeme, dochutíme glukopurem

5. dáme do skleniček a zavaříme, toto je množství z této várky, záleží také ha šťávě v ovoci, např. z borůvek nebo hrušek je toho méně než z jahod